top of page

De basiscursus is al gestart, de nieuwe groep start weer in september 2025. Meld je aan via tekentaal4all@live.nl. Workshops worden het hele jaar door georganiseerd.
​
Wat kun je verwachten tijdens de basiscursus?

​
Je leert en ontwikkelt tijdens deze cursus basistechnieken voor het maken van tekeningen en/of schilderijen en het draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling. We werken met onze intuïtie, maar zullen ook gerichte technieken beoefenen. Wanneer je de technieken onder de knie hebt, kun je steeds meer op je intuïtie verder. Je raakt namelijk vertrouwd met je eigen 'kunnen'. Je hebt geen tekenervaring nodig, ieder doet het op zijn/haar eigen manier en niveau. 
​
De lessen bieden volwassenen o.a. :
-  ontspanning
-  gezelligheid
-  bewustwording (soms confronterend)
-  beter focussen
-  beter in balans zijn
-  nieuwe technieken
-  creativiteit
-  meer zelfvertrouwen
-  meer uit het hoofd naar het hart
-  inspiratie, ook door het bespreken van elkaars werk
​
Je bepaalt zelf wat je met de kennis en ervaring doet. Indien je thuis veel oefent en verder werkt, zal je uiteindelijk een eigen uniek kunstwerk maken. Indien je alleen voor de ontspanning wilt komen, is dit ook prima. Ieder zijn niveau wordt met respect behandeld. Wil je meer weten over de 'taal' van wat je tekent? Dan kunnen we dit bespreken, indien er tijd is, tijdens de les of je kunt kiezen voor een individuele Beeldend Coaching sessie. Voor meer informatie over Beeldend Coaching klik hier.​

De basiscursus   
​​De basiscursus bestaat uit 10 lessen van 2 uur per les voor volwassenen. Alle materialen zijn aanwezig. Hieronder wordt een korte beschrijving gegeven van diverse lessen. De voorbeelden zijn niet leidend. Iedereen maakt zijn eigen tekening en dit kan er heel verschillend uit gaan zien.

Basiscursus les 1 en 2: Golfbeweging
In de eerste 2 lessen gaan we golven.  We gaan voelen, ervaren en passen de golf toe op meerdere manieren. Deze golftechniek is ook de basis van een kunstwerk. Een tekening begint namelijk ook uit een lijn! Hierna gaan we uitgebreider aan het werk en maken we vanuit die golfbeweging  een tekening. Dit is voor iedereen een unieke tekening. Men ervaart de les als zeer ontspannend en verrassend!

Basiscursus les 3: Vormtechnieken
We gaan werken met ronde en rechte vormen. De technieken worden aangeleerd en we gaan de vormen ervaren. Ook in kunst vind je de vormen terug, denk hierbij aan Picasso en Mondriaan. De vormen gaan we combineren en we maken hiermee meerdere figuren/mensen/objecten, die met elkaar in gesprek gaan.

Basiscursus les 4: Stromingsbeelden
Deze les worden de voorafgaande golf- en vormtechnieken gecombineerd. De lijnen komen hier samen en we gaan met ze stromen. Wanneer we zelf stromingsbeelden gaan tekenen dan kunnen we de beweging sturen en onderbreken. Dit werkt bevrijdend en geeft zelfvertrouwen. Het tekenen van stromingsbeelden helpt ons om te leren meer te stromen met onze levensenergie. We kunnen hierdoor loskomen van vastgeroeste patronen. De techniek wordt aan de hand van voorbeelden uitgelegd. Je kan hier prachtige tekeningen door maken.

Basiscursus les 5: Kleurtechniek
In deze les behandelen we het thema 'Kleur'. We gaan de kleuren verkennen! Door het zorgvuldig omgaan met kleur, raken we langer betrokken bij de tekening en kan de helende trilling van kleur beter op ons inwerken. Iedere kleur doet iets met ons. We kunnen de tijd vergeten en kleur werkt bewustzijnsverruimend (onbewuste informatie kan naar boven drijven). Door te kleuren gaan we onze binnenwereld pas echt goed zien en leren onderscheiden, interpeteren en heel maken. We gaan mengen met potlood en pastelkrijt. Zo ontdekken we welke kleuren er kunnen ontstaan en we praten over de betekenis van deze kleuren voor jou en hoe dit toe te passen. Welke kleur gebruik je nooit? Ontdek meer over kleur.

Basiscursus les 6: Mandala tekenen
Het tekenen in een cirkel wordt altijd als heel ontspannend ervaren, maar er is nog zoveel meer te leren tijdens deze les. Op hoeveel assen gaan we hierin spiegelen? Doen we een statische of dynamische rozet? Gaan we gewoon tekenen wat we zelf voelen? Of maken we een groeimandala? Een mandala geeft meestal een grote voldoening voor de maker. 

20240915_173959_edited.jpg

Basiscursus Les 7: Keith Haring (met pastel of ecoline brush pennen)
Keith Haring was een Amerikaanse kunstenaar. Zijn vader was striptekenaar. Daardoor begon Keith ook op jonge leeftijd met tekenen. In 1978 verhuisde Keith naar New York City. In metro-stations zag hij veel lege zwarte borden en daar begon hij krijttekeningen op te maken. Mensen bleven vaak staan kijken, als hij aan het werk was. Omdat zijn tekeningen heel herkenbaar en levendig zijn, werd Keith Haring in korte tijd heel bekend. Hij maakte veel kunstwerken en had exposities in Amerika, Europa en Azië.

Je kunt het werk van Keith Haring herkennen aan stripachtige figuren die veel terugkomen, weinig details,, dikke zwarte lijnen, felle kleuren en streepjes die beweging aangeven. In deze les leer je de basis van het opzetten van mensen. Je leert de globale verhoudingen en zet met deze techniek een eigen kunstwerk neer.

Basiscursus les 8: Wasco en Ecoline
In deze les gaan we een mooie creatie maken met wasco en ecoline. 
Wasco heeft de eigenschap om afstotend te werken na opbrengen, daarom is het heel verrassend hoe een werkstuk eruit komt te zien, als na het opbrengen er ecoline overheen wordt gebracht. Er zullen meer voorbeelden worden getoond en je kiest dan jouw eigen thema. Je ervaart hoe verschillend het voelt om te werken met wasco en ecoline. Dit is een leuke les om kennis te maken met deze materialen.

Basiscursus les 9: Spiegelbeelden
Dit is een bijzondere les met verrassende resultaten. Spiegelen leert ons om de ruimtelijke oriëntatie te versterken en terug te komen in onze eigen 'as'. We leren spiegelen op de assen en maken onze eigen spiegeltekening. Je kunt dichtbij de as, maar ook ver van de as spiegelen. Spiegelen van klein naar groot, samen spiegelen en meer. Spiegelen heeft effect op het beter functioneren van de coördinatie tussen de linker- en rechterhersenhelft.

20240915_173555_edited_edited.jpg

Basiscursus les 10: Perspectief Tekenen
Perspectief is ergens doorheen kijken of achterlangs kunnen kijken. Perspectief hebben in je leven geeft vooruitzicht, het vermogen zonder obstakels in de verte te kunnen zien. Hoe verder we kunnen zien, hoe meer beeld informatie we kunnen vergaren. Door die beeldinformatie te verwerken, ontstaat er een leerproces. We verruimen ons gezichtsveld en daarmee onze geest. Tijdens deze les wordt de basistechniek uitgelegd van het perspectief tekenen. We werken deze les met het eenpunt perspectief.

Hoe starten we?​

​We beginnen vertrouwd te raken met papier en potlood en het vrij bewegen op het papier. Het hoeft nog niets te worden, maar we gaan het tekenen voelen. Dit is al een goede basis om je eigen 'kunstenaar' te worden. Tijdens de lessen leren we vanuit die basis een eigen tekening te maken. De tekening is altijd uniek, zoals iedereen uniek is. Aan het einde van de les is het altijd heel verrassend wat iedereen laat zien.

 

De tekening zal niet altijd af zijn in de les, deze kan thuis worden afgemaakt. We besteden voornamelijk iedere les van de basiscursus aan het leren van de technieken. Met alle kennis van deze technieken maak je uiteindelijk een uniek werkstuk. 

 

Vind je een techniek heel fijn om te doen en wil je in een dagdeel de tekening direct afmaken? Kies dan voor een workshop.

​

Wanneer begint de basiscursus?

  • De eerstvolgende basiscursus  start september 2025

  • Intuïtieve cursus kan starten op zaterdag bij genoeg aanmeldingen.


Wil je meedoen met de cursus? Mail naar tekentaal4all@live.nl

​

20240915_173655_edited.jpg
Iedere les leer je een andere techniek en er wordt gewerkt met verschillende materialen; (o.a. verf, ecoline, stiften, kleurpotloden of houtskool). Dat houdt de lessen zeer gevarieerd. Je hoeft niet te kunnen tekenen om deel te nemen aan deze cursus. Je maakt je eigen creatie op je eigen gevoel. Alle cursisten krijgen dezelfde opdracht maar het eindresultaat is altijd zeer divers. Bij jezelf en je medecursisten zie je dan toch een ‘eigen stijl’ iedere keer terugkomen. Sandra zorgt voor een leuke sfeer en weet je op haar rustige manier te stimuleren om de tekening nog weer mooier te maken. Heel inspirerend! Na iedere les ga ik met een mooi zelfgemaakt kunstwerk naar huis en ben ik trots dat ik dat gemaakt heb!

- Marleen

bottom of page